Skip to Main Content
Minua kiinnostavat
hidden1hidden2

Muu ohjeistus ei jätä tulkinnan varaa: kaksoiskäsineiden tulisi olla tavanomainen käytäntö, kirjoittaa FT Ian Mason, työterveyshuollon ammattilainen ja kirjailija.

Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi laajan 186 sivun ohjeistusasiakirjan Global Guidelines for the Prevention of Surgical Site infection (SSI) (maailmanlaajuinen ohjeistus leikkausalueen infektioiden ehkäisyyn) vuonna 2016. Ohjeistus syntyi kahden vuoden ahkeran työn tuloksena ja sitä työsti neljä keskeistä WHO:n työryhmää. He kävivät järjestelmällisesti läpi saatavilla olevat leikkausalueen infektioiden ehkäisyyn liittyvät materiaalit ja muotoilivat niiden perusteella puitteet paikallisten ohjeistuksien kehittämiseen. WHO:n mukaan ohjeistuksen tarkoituksena on tarjota kattava valikoima näyttöön perustuvia suosituksia leikkausalueen infektioiden ehkäisyyn pre-, intra- ja postoperatiivisissa toimenpiteissä.

hidden1hidden2

Monet johtavat lääketieteen järjestöt suosittelevat kaksoiskäsineiden käyttöä

Association of periOperative Registered Nurses (AORN) toteaa, että tutkimukset tukevat kaksoiskäsineiden ja reiänpaljastusjärjestelmällä varustettujen kaksoiskäsineiden käyttöä koko leikkaustiimin parissa, sillä ne vähentävät ihon kautta altistumisen riskiä ja suojaavat siten tehokkaasti veriteitse tarttuville patogeeneille altistumiselta. Perioperatiivisten johtajien ja kouluttajien tulisi kehittää koulutusmateriaalia, joka edistää kaksoiskäsineiden käyttöä ja suojaa siten leikkaushenkilökuntaa ihon kautta altistumiselta.
The American College of Surgeons (ACS) suosittelee, että kaksoiskäsineet otetaan käyttöön kaikkialla käsineiden rikkoutumisen ja pisto- ja viiltohaavojen aiheuttaman ruumiinnesteille altistumisen vähentämiseksi (tietyissä vaativissa toimenpiteissä tai tilanteissa, jossa se vaarantaisi toimenpiteen tai potilaan turvallisuuden, kirurgi voi olla käyttämättä kaksoiskäsineitä).
National Institute for Health and Care Excellence (NICE) ”Harkitse kaksien steriilien käsineiden pukemista, kun käsineiden reikiintymisriski on suuri ja kontaminaatiolla voi olla vakavia seurauksia.”
American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) ”Kaksoiskäsineiden on osoitettu vähentävän käsien verikontaktia leikkaustiimillä lähes 90 prosentilla.”
Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR) ”12 tutkimusta osoittaa, että kaksi käsineparia vähentää reikien määrää käsineissä 71 % yksiin käsineisiin verrattuna. Kolmessa tutkimuksessa todetaan, että kaksi käsineparia vähentää ihon veritahroja 65 %.”

Lataa pdf

Ota yhteyttä
Mölnlycke Sulje

Terveydenhuollon ammattilainen

Tällä sivulla olevat tiedot on tarkoitettu ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisille. Merkitsemällä rastin ruutuun vahvistatte, että olette terveydenhuollon ammattilainen.