Skip to Main Content
Minua kiinnostavat
hidden1hidden2
Ensimmäisen haavan ilmestyminen

Pellevoimisteluesityksessä 1990 vammautunut Esko Janhunen Rovaniemellä asuva eläkeläinen, joka joutui painehaavojen kierteeseen.

”Minulle, 66-vuotiaalle pyörätuolilla liikkujalle, on tehty viimeisen kymmenen vuoden aikana viisi isoa painehaavaleikkausta. Olen halvaantunut, kehoni on tunnoton solisluista alaspäin. Myös käsien lihaksista osa on pois pelistä. Painehaavoista sain jämerää tietoa jo heti onnettomuuden jälkeen. Sairaalassa käteeni lyötiin kuvakirja karmeista painehaavoista ja sanottiin, että näitä saat poika sitten kukkimaan takapuoleesi, jollet pidä ihostasi huolta. Kaksikymmentä ensimmäistä vuotta menikin ilman ongelmia, mutta sitten ralli alkoi.

Erään työpäivän päätteeksi minulle nousi yhtäkkiä korkea kuume, ja aamulla herätessä sänky oli täynnä outoa rähmää. Rähmä oli kotoisin pakaran neulanpiston kokoisesta reiästä. Päivystyksessä todettiin iso painehaava, ja jouduin istumakieltoon odottamaan leikkausta. Kaikki tuli yllätyksenä. Olin tottunut elämään pyörätuolissa, ja takapuoleni kesti hyvin koko päivänkin yhtämittaisen istumisen. 

Ensimmäinen painehaava vei sängyn pohjalle viideksi kuukaudeksi. Vasta sitten pääsin taas istumaan pyörätuoliin ja liikkumaan ihmisten pariin. Puhdistusleikkauksessa lihakseen syntynyt onkalo ruopattiin istuinluuhun saakka. Tämän jälkeen onkaloa huuhdeltiin eri litkuilla useita viikkoja, ja lopuksi se leikattiin kiinni. Tähän päälle sain vielä pitkän istumakiellon.

Leikkauksen jälkeen pyörätuolini istuintyyny vaihdettiin geelitäytteisestä ilmalla täytettävään paksuun tyynyyn. Lisäksi sänkyni sai vaihtuvapaineisen kompressoripatjan. Kahden vuoden kuluttua painehaava kuitenkin uusiutui. Siitä meni vuosi, ja ongelma siirtyi vasempaan pakaraan, jota nyt on leikattu kolme kertaa. Joka kerta olen ollut poissa pelistä neljästä kuuteenkin kuukauteen. Kymmenestä vuodesta meni yhteensä kaksi vuotta petipotilaana.”

hidden1hidden2
hidden1hidden2

Kerro tarinasi

Ota yhteyttä
Mölnlycke Sulje

Terveydenhuollon ammattilainen

Tällä sivulla olevat tiedot on tarkoitettu ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisille. Merkitsemällä rastin ruutuun vahvistatte, että olette terveydenhuollon ammattilainen.