Infektioiden hallinta

Miksi puhdas ilma on niin tärkeää... vai kuka haluaisi jäädä vuodepotilaaksi?

Tekijä: Mölnlycke Health Care, marraskuuta 10 2015Julkaistu: Infektioiden hallinta

Roger Allansson on leikkaussalihoitaja, joka toimii nykyisin Mölnlycke Health Caren kliinisenä asiantuntijana ja aluepäällikkönä.

Leikkauksen onnistuminen on monen tekijän summa. Leikkaussalin ilman laatu ja puhtaus sekä kirurgien, hoitajien ja lääkärien vaatetus vaikuttavat omalta osaltaan leikkauksen lopputulokseen.

Valitettavasti noin 2,6 prosenttiin leikkauksista liittyy leikkausalueen infektio (SSI) 593 000 leikkauksesta kerättyjen tietojen mukaan. Tämä tarkoittaa, että vähintään kaksi potilasta sadasta saa leikkausalueen infektion. Yhdysvalloissa todetaan vuosittain jopa 500 000 leikkausalueen infektiota.

Jokainen leikkausalueen infektio vaatii noin 7–10 ylimääräistä päivää sairaalassa. Mikä pahinta, leikkausalueen infektion saaneella potilaalla on 2–11-kertainen menehtymisen riski verrattuna leikkauspotilaaseen, joka ei saa leikkausalueen infektiota. Leikkausalueen infektioiden uskotaan aiheuttavan terveydenhuollolle jopa 10 miljardin Yhdysvaltain dollarin kustannukset vuodessa1. Kyseiset luvut eivät ole kenellekään mieluisia, ja kaikki haluavat vähentää leikkausalueen infektioiden määrää. Silloin on kiinnitettävä huomiota muun muassa ilmaan, ihoon ja vaatetukseen.

Kaikista leikkaussalissa liikkuvista ihmisistä leviää ilmaan iholla eläviä bakteereja. Ihmisen ihosta irtoaa keskimäärin 5 000–10 000 hiukkasta joka minuutti2. Jokainen näistä hiukkaisista voi kantaa mukanaan infektiota aiheuttavia mikro-organismeja. Bakteereja sisältävät hiukkaset voivat avonaiseen leikkaushaavaan joutuessaan aiheuttaa leikkausalueen infektion. On itsestään selvää, että leikkausalueen infektiosta kärsivät potilaat joutuvat olemaan sairaalassa 7–10 päivää tavallista pidempään1. Tämä aika pitenee entisestään, jos potilaalle kehittyy syvälle kudoksiin ulottuva infektio. Pitkä sairaalassaoloaika puolestaan kasvattaa hoitokustannuksia. Tärkeintä on muistaa, että leikkausalueen infektioiden todennäköisyyttä voi vähentää erilaisin toimenpitein.

Leikkausosastoilla mitataan usein pesäkkeen muodostavien yksiköiden pitoisuutta (CFU) ja pyritään vähentämään sitä ultrapuhtaan ilman avulla3,4,5. Yksi tapa pitää pitoisuus kurissa on ehkäistä ihosta irtoavien hiukkasten leviämistä leikkaussalissa. Oikeanlainen vaatetus ja kertakäyttöiset puhdasilmapuvut ovat ensimmäinen askel CFU-pitoisuuden vähentämisessä. Kun koko henkilökunnalla on kertakäyttöiset puhdasilmapuvut, ilmanlaatu voi parantua (< 10 CFU/m3), vaikka käytössä olisi tavallinen ilmanvaihto6. Puhdasilmapuvut on valmistettu materiaalista, joka läpäisevyys on matala. Tämä tarkoittaa, että ne pitävät ihosta irtoavat hiukkaset puvun sisällä. Tavalliset leikkaussalivaatteet ovat läpäiseviä, jolloin ihosta irtoavat hiukkaset pääsevät leviämään. Hyvän muotoilun (tiiviiden hihan- ja lahkeensuiden), läpäisemättömän materiaalin ja oikeanlaisten pukeutumiskäytäntöjen ansiosta puhdasilmapuku on osa ratkaisua, kun tavoitellaan leikkaussalien ilman erinomaista puhtautta.

Ilman puhtaudesta huolehtiminen on yksi tapa varmistaa, että leikkauspotilaan toipumisaika on normaali eikä hänen sairaalassaoloaikansa pitene viikoilla tai kuukausilla leikkausalueen infektion vuoksi.

Kuka meistä loppujen lopuksi haluaa jäädä vuodepotilaaksi?

 

Viitteet:

  1. Anderson DJ et al. the official journal of the Society of Hospital Epidemiologists of America. 2008;29 Suppl 1:S51-61.
  2. Hoborn J. Thesis: Humans as Dispersers of Microorganisms - Dispersion Pattern and Prevention. Department of Clinical Bacteriology, Institute of Medical Microbiology, University of Göteborg, Göteborg, Sweden. 1981.
  3. Lidwell OM, et al. Effect of ultraclean air in operating rooms on deep sepsis in the joint after total hip or knee replacement: a randomised study. BMJ1982;285:10-14.
  4. Lidwell OM, Lowbury EJL, Whyte W. Airborne contamination of wounds in joint replacement operations: the relationship to sepsis rates. J Hosp Infect 1983;4:111-31.
  5. Lidwell OM, et al. Ultra-clean air and antibiotics for prevention of postoperative infection: a multi-center study of 8,052 joint replacement operations. Acta Orthop Scand,1987;58(1): 4-13.
  6. Tammelin A, et al. Single-use surgical clothing system for reduction of airborne bacteria in the operating room. Journal of Hospital Infection, 2013.
Jaa tämä

Lisää samasta aiheesta

Uusi lila työpuku BARRIER valikoimassa

Normaalisti pukeutuessa pystymme valitsemaan vaatteen, joka sopii tyyliimme...

Hyvät kädet

Uusimmassa numerossa on artikkeleja seuraavista aiheista: leikkaussalin ilman vaikutus postoperatiivisiin...

Eurooppalainen leikkaussalihoitajien...

Sunnuntaina 15. Helmikuuta vietetään Eurooppalaista leikkaussalihoitajien...

Leikkaussalien ilman puhtaus: miten...

Glenn Lundberg on leikkaussalihoitaja, joka toimii nykyisin Mölnlycke Health...

Teetkö kaikkesi leikkausalueen infektioiden...

Ulrika Kanth on leikkaussalihoitaja, joka toimii nykyisin Mölnlycke Health...

Potilaan esilämmityksellä voidaan ehkäistä...

”Tahaton perioperatiivinen hypotermia voi heikentää leikkaustulosta ja...