Sädehoidon aiheuttamat ihovauriot

Mepitel® Film- ihovaurioiden ennaltaehkäisyyn ja vähentämiseen

Julkaisija : Mölnlycke Health Care, elokuuta 25 2014Julkaistu: Sädehoidon aiheuttamat ihovauriot

Tilastot osoittavat, että joka kahdeksas nainen saa elämänsä aikana rintasyövän. Sädehoitoa saavista potilaista jopa 90% saa jossain hoidon vaiheessa siitä aiheutuvia ihovaurioita, jotka voivat olla erittäin kivuliaita ja kiusallisia. Sädehoidosta aiheutuvat ihovauriot kehittyvät yleensä 1-4 viikon kuluessa sädehoidon aloituksesta, kestävät koko hoidon ajan ja voivat vaatia parantuakseen neljäkin viikkoa hoidon lopetuksen jälkeen. Ihovaurion vakavuus voi vaihdella aina vähäisestä eryteemasta, eli punoituksesta vakavaan kosteaan deskvamaatioon. Vakavuustasosta riippumatta ihovauriot ovat aina kivuliaita ja vaikuttavat negatiivisesti potilaiden elämänlaatuun.

Ihovaurioiden hoitoon on tähän päivään saakka käytetty erilaisia voiteita, geelejä ja sidoksia, mutta yhdenkään ei ole tieteellisesti todistettu ennaltaehkäisevän ihovaurioiden syntyä.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa1 tutkittiin Mepitel® Film – kalvosidoksen toimivuutta ennaltaehkäisevänä sidoksena sädehoidosta aiheutuville ihovaurioille. Tutkimus osoitti, että Mepitel Film ehkäisi kosteiden deskvamaatioiden syntymisen kokonaan sekä lievensi muiden ihovaurioiden vakavuutta, kun sitä käytettiin koko hoidon ajan.

Tutkimukseen osallistui 78 sädehoitoa saavaa rintasyöpäpotilasta. Potilaan sädehoitoa saava ihoalue jaettiin kahtia, jossa toiselle puolelle asetettiin Mepitel Film ja toiselle puolelle levitettiin vesipohjaista voidetta. Ihoalue, joka peitettiin Mepitel Film –sidoksella ei kärsinyt haavoista tai muista vakavista ihovaurioista, kun taas vesipohjaisella rasvalla hoidetulla iholla 26% johtivat vakaviin ihovaurioihin. Lisäksi, Mepitel Filmillä hoidettujen ihoalueiden vauriot olivat 92% vähemmän vakavia kuin vesipohjaisella voiteella hoidettujen.

Mepitel Film on erittäin ohut, miellyttävä ja hyvin mukautuva kalvosidos Safetac®-teknologialla. Se ei vaikuta sädehoidon laatuun ja sitä voidaan pitää iholla sädehoidon alusta loppuun saakka.

Viitteet

1. Herst PM et al. Prophylactic use of Mepitel Film prevents radiation-induced moist desquamation in an intra-patient randomised controlled clinical trial of 78 breast cancer patients. Radiother Oncol (2014)

Jaa tämä

Mepilex Liten ennaltaehkäisevä vaikutus
Mepilex Liten ennaltaehkäisevä vaikutus

Maailman terveysjärjestön mukaan vuosittain noin 900.000...

Ihovaurioiden luokitus
Ihovaurioiden luokitus

Ihoreaktion ulkonäkö Sädehoidon aiheuttamat ihoreaktiot voidaan luokitella...

Mepilex Liten käyttö sädetetyllä iholla
Mepilex Liten käyttö sädetetyllä iholla

Katso sidoksen asettamisen ohjevideo tästä. Puhdista...

Video: Sidokset sädehoidosta aiheutuvien...
Video: Sidokset sädehoidosta aiheutuvien ihovaurioiden ennaltaehkäisyyn

Katso ja kuuntele syöpätutkimuksen tohtori Patricia...