Sädehoidon aiheuttamat ihovauriot

Sädehoidon aiheuttamat ihovauriot

Julkaisija : Magnus Enerbäck, syyskuuta 10 2013Julkaistu: Sädehoidon aiheuttamat ihovauriot

Ihoreaktion ulkonäkö

Sädehoidon aiheuttamat ihoreaktiot voidaan luokitella sädehoidon onkologiaryhmän arviointivälineellä (RTOG); kliinisiä ohjeita suosittelee College of Radiographers.

RTOG 0: Ei näkyviä ihoreaktioita
RTOG 1: Heikko tai haalea eryteema, kuumotus, kipu ja joskus kutina ja ödeema.
Lähes kaikilla potilailla esiintyy tämänlaisia ihoreaktioita.
RTOG 2a: Aristava tai kirkkaanvärinen eryteema, jossa saattaa esiintyä kuivaa hilseilyä (ihon ulompien kerrosten irtoamista). RTOG 2b: Laikukas kostea hilseily, keskivaikea eryteema.
RTOG 3: Konfluentti kostea hilseily ja turvotus, johon sormella painettaessa jää kuoppa. Toinen tapa luokitella sädehoidon aiheuttamat ihoreaktiot on sädehoidon aiheuttamien ihoreaktioiden arviointiasteikko (RISRAS).

Haavan hoito

RTOG 1, 2a: Puhdista iho haalealla vedellä ja hajustamattomalla saippualla tarvittaessa. Taputtele varovasti kuivaksi. Potilaan tulee käyttää löysiä, kevyitä puuvillavaatteita, joissa ei ole hankaavia saumoja. Kitkan estämiseen ja vaurioituneen ihon rauhoittamiseen voidaan käyttää  neutraalia kosteusvoidetta, jotta iho pysyy pehmeänä ja taipuisana. Miedot steroidivoiteet saattavat vähentää kutinaa ja tulehdusta. Ihoärsytyksen aiheuttajia, kuten saippuoita, UV-valoa, vaatteita, laastareita, uima-altaiden klooria ja partateriä on vältettävä.

RTOG 2b: Iho on rikkoutunut. Kostean haavan paranemisen periaatteita on käytettävä ja atraumaattista sidosta käytettävä. Vauriota aiheuttavia kiinnittymispintoja sisältäviä sidoksia ei saa käyttää.

RTOG 3: Noudata yleisiä ihonhoito-ohjeita, jotka mainittiin aiemmin. Huuhtele haavaa tarvittaessa lämpimällä tavallisella suolaliuoksella. Valitse atraumaattinen sidos haavaeritteen määrän, haavapohjan ulkonäön ja haavan ympäristön ulkonäön/kunnon, haavan sijainnin ja koon perusteella. Noudata parhaita käytäntöjä kostean haavan hoidossa, infektioilta suojattaessa, kivun ja trauman lievittämisessä sekä potilaan mukavuuden parantamisessa. Re-epitelisaatio alkaa tavallisesti viikon kuluttua sädehoidon päättymisestä.

 

Lisätietoja on osoitteessa www.sor.org.

Jaa tämä

Mepilex Liten ennaltaehkäisevä vaikutus
Mepilex Liten ennaltaehkäisevä vaikutus

Maailman terveysjärjestön mukaan vuosittain noin 900.000...

Mepilex Liten käyttö sädetetyllä iholla
Mepilex Liten käyttö sädetetyllä iholla

Katso sidoksen asettamisen ohjevideo tästä. Puhdista...

Video: Sidokset sädehoidosta aiheutuvien...
Video: Sidokset sädehoidosta aiheutuvien ihovaurioiden ennaltaehkäisyyn

Katso ja kuuntele syöpätutkimuksen tohtori Patricia...

Mepitel Film - ihovaurioiden ennaltaehkäisy
Mepitel Film - ihovaurioiden ennaltaehkäisy

Tilastot osoittavat, että joka kahdeksas nainen saa...