Säärihaavat

Yleistä säärihaavoista

Julkaisija : Mölnlycke Health Care, syyskuuta 10 2013Julkaistu: Säärihaavat

Kaikista säärihaavoista noin 70% on laskimoperäisiä, 10% valtimoperäisiä ja noin 20% on sekahaavoja. Säärihaavojen yleisyys lisääntyy iän myötä ja suurin osa säärihaavapotilaista on yli 65-vuotiaita. Säärihaavoista kärsivät potilaat ovat usein monisairaita, eli heillä esiintyy monia terveysongelmia.

1) Laskimoperäiset säärihaavat

Laskimoperäisen säärihaavan taustallta löytyy usein laskimoiden vajaatoiminta, mikä on seurausta heikentyneestä laskimoläppien toiminnasta, laskimoiden obstruktiosta ja/ tai pohjelihaspumpputoiminnan heikentymisestä.

Laskimoperäiset säärihaavat ovat usein kivuliaita, pinnallisia ja sijaitsevat nilkan sisäsyrjällä. Ympäröivä iho voi olla turvonnut. Haava on katteinen ja erittää runsaasti.

Laskimoperäisen säärihaavan hoidon kulmakiviä ovat kostea haavanhoito yhdistettynä kompressiohoitoon.

 

2) Valtimoperäiset säärihaavat

Valtimoperäiset haavat johtuvat useimmiten valtimovioista ja niitä esiintyy usimmiten iäkkäillä, tupakoitsijoilla ja diabeetikoilla. Valtimoperäiset säärihaavat syntyvät ihoalueen verenkierron riittämättömyydestä ja paranevat huonosti, koska uutta verisuonistoa ei synny.

Valtimoperäiselle säärihaavalle on tyypillistä pyöreä, reikämäinen muoto ja kuiva, huonosti verisuonittunut haavapohja. Jalka/ sääri voi olla viileä ja kalpea tai sinertävä ja ympäröivä iho on kiiltävä ja pinkeä.

Parantumaton valtimoperäinen säärihaava tulisi revaskularisoida, jotta haava voi lähteä paranemaan. Lisäksi on tärkeä muistaa kostea haavanhoito.

 

3) Sekahaavat

Sekahaavat ovat seurausta kroonisesta laskimoiden vajaatoiminnasta. Haavan sijainti voi olla epätyypillinen tavalliseen laskimohaavaan verrattuna ja se voi olla syvempi kuin tavallinen laskimoperäinen haava.

Sekahaavan hoito on vaikeaa. Lääketieteellisten ja kirurgisten hoitovaihtoehtojen arviointi on tärkeää, jotta voidaan päättää sopiiko hoidoksi revaskularisaatio, leikkaus tai kompressiohoito. Useiden hoitojen yhdistelmä saattaa olla paras vaihtoehto.

Sekahaavan ulkonäkö on usein vaikeasti tulkittavissa ja sitä tulee tarkkailla mahdollisten infektioiden varalta. Ihanteellinen paranmeinen saavutetaan kuitenkin kostean haavaympäristön avulla.

Jaa tämä

Ennaltaehkäisy – kompressio

Kompressiosukat Laskimosäärihaavaa edeltävät lähes aina lipodermatoskleroosin ihomuutokset. Yleislääkäri auttaa tunnistamaan tämän ongelman ja antaa neuvoja lähettämisestä...