Henkilöstön ja potilaan turvallisuus

Totuttaudu suojautumaan uudella tavalla: viimeinen etappi

Julkaisija : Mölnlycke Health Care, helmikuuta 11 2016Julkaistu: Henkilöstön ja potilaan turvallisuus

Julie Karlsson

Riskit ja kustannukset ovat ilmeiset. Palapelin viimeinen palanen on taistella kahden käsinekerroksen käyttämisen aiheuttamaa vastustusta vastaan ja kannustaa kahden käsinekerroksen käyttämiseen. Yhä useampien kirurgien ja heidän henkilökuntansa on suojauduttava vaaroilta ja riskeiltä. Tämä alkaa uudelleenajattelemisesta ja -kouluttautumisesta valveutuneempaan, näyttöperusteiseen ja turvallisuutta priorisoivaan lähestymistapaan.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat tuoneet ilmi tarpeen ja halun suojautua paremmin, ja tämä ilmenee prioriteettina myös lainsäädännössä ja suosituksissa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen teräviä instrumentteja koskevassa esityksessä (Sharps Agenda) ja Euroopassa EU:n terävien instrumenttien direktiivissä molemmissa suositellaan kahden käsineen käyttämistä päällekkäin suojatoimenpiteenä terävien instrumenttien aiheuttamia vammoja ja niiden todellisia seurauksia vastaan. Lisäksi viranomaiset, kuten Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen (CDC, Centers for Disease Control and Prevention)1, työterveys- ja työturvallisuusvirasto (OSHA, Occupational Safety and Health Administration)2, leikkaussalihoitajien yhdistys (AORN, Association of Perioperative Registered Nurses)3 ja Yhdysvaltain kirurgiseura (ACS, American College of Surgeons)4, yhdessä suosittelevat kaksien käsineiden käyttämistä päällekkäin invasiivisissä leikkauksissa. Todisteet tukevat sitä, että kahden käsinekerroksen käyttämisestä pitäisi tulla standardimenetelmä kaikissa leikkaustoimenpiteissä5, ja useimmat suositukset, lainsäädäntö ja todisteet nimeävät kahden käsinekerroksen käyttämisen parhaana toimintatapana.

Viimeinen argumentti kahden käsinekerroksen käyttämistä vastaan ja usein viimeinen etappi sen käytön omaksumisessa on kosketustuntuman herkkyys. Saatuihin turvallisuushyötyihin verrattuna kahden käsinekerroksen käyttämisestä aiheutuva kosketustuntuman herkkyyden menetys on merkityksetön. Kahden käsinekerroksen käyttäminen ei vaaranna toimintaa: tutkimuksissa on osoitettu, että alun totutteluvaiheen jälkeen (useimmat kirurgit sopeutuvat täysin kahdessa päivässä6), kosketustuntuma ei heikkene verrattuna toimimiseen ilman käsineitä tai yhtä käsinekerrosta käyttämällä6, 7. Innovaatiot entistä ohuempien, mukautuvampien leikkauskäsineiden kehittämiseen ovat yksi tapa torpata kahden käsinekerroksen käyttämistä vastaan esitettyjä argumentteja.

Täydellisen suojauksen seuraava vaihe on ottaa käyttöön kahden käsinekerroksen reiänpaljastusjärjestelmä väri-indikaatiolla. Selkeä, nopea ja suuri ilmaisin, joka mahdollistaa rikkoutumisen huomaamisen ajoissa ja nopean reagoimisen riskien pienentämiseksi8. Näiden käsineiden käyttäminen lisää leikkaussalin turvallisuutta entisestään, ja ne tarjoavat parhaan suojan steriilille leikkaustiimille ja potilaalle.

Viitteet

1. Centers for Disease Control and Prevention. Guideline for prevention of surgical site infection, 1999. Infection Control and Hospital Epidemiology, April 1999, 20(4):247-278

2. Bloodborne pathogens standard. 29 CFR 1910.1030. US Department of Labor – Occupational Safety and Health Administration.

3. Recommended practices for sterile technique.” 2013 Perioperative Standards and Recommended Practices. AORN, Inc. Last revised December 2012.

4. Statement on Sharps Safety." American College of Surgeons. October 2007.

5. Thomas-Copeland, J. Do Surgical Personnel Really Need to Double-Glove? AORN J 89. 2009: 322-328.

6. Walczak DA, Pawelczak D, Grobelski B, Pasieka Z. Surgical gloves-do they really protect us? Pol Przegl Chir.2014;86(5):238-43. doi: 10.2478/pjs-2014-0042.

7. McNeilly L. Double gloving: myth versus fact. Infection Control Today. 2011;1-4.

8. Wigmore S J and Rainey J B. BJS 1994; 81:1480.

Jaa tämä

BARRIER-leikkaustakin materiaaliopas
BARRIER-leikkaustakin materiaaliopas

Valikoimamme on suunniteltu tarjoamaan optimaalinen...

BARRIER leikkaustakin valintaopas
BARRIER leikkaustakin valintaopas

Leikkaustakit on suunniteltu suojaamaan potilaita ja...

Toimitko EU:n terävien instrumenttien...
Toimitko EU:n terävien instrumenttien direktiivin mukaisesti?

EU-direktiivi terävien instrumenttien aiheuttamien...

Asiakasräätälöidyt pakkaukset ja EU:n...
Asiakasräätälöidyt pakkaukset ja EU:n terävien instrumenttien direktiivi

Varmista leikkaussalitiimisi ja potilaidesi korkein...

Tapaustutkimus kertakäyttöisistä työvaatteista:...
Tapaustutkimus kertakäyttöisistä työvaatteista: Inselspital Hospital

Sairaalan johto päätti tutkia syitä kertakäyttöisten...

Mitä vaikutuksia veriteitse tarttuvilla...
Mitä vaikutuksia veriteitse tarttuvilla tartunnanaiheuttajilla on?

Jane Aston jakaa kokemuksensa terävien instrumenttien...

Neulansilmä raportti
Neulansilmä raportti

“Eye of the Needle” -raportti on raportti terveydenhuollon työntekijöiden...

Keinoja neulanpistotapaturmien ehkäisemiseksi
Keinoja neulanpistotapaturmien ehkäisemiseksi

Hyvät kädet lehden numerossa nr. 2, 2008, kerrotaan...

Pitäisikö työpukuja pestä vai heittää...
Pitäisikö työpukuja pestä vai heittää pois?

Karin Ganlöv kirjoitti blogissamme työpuista - pitäisikö...

Kaksoiskäsineet parempaan suojaukseen
Kaksoiskäsineet parempaan suojaukseen

Kaksoiskäsineiden käytön on osoitettu pienentävän veriteitse...