Vaskulaarinen hallinta

On tärkeää määrittää jalan vaskulaarinen tila. Löydökset vaikuttavat suuresti haavanhoitoon, määrittävät haavan paranemisen todennäköisyyden ja paljastavat revaskularisaation tarpeen3,6,7. Jalkapulssien palpointi – jalanselkäkalvon ja posterioristen sääripulssien palpointi on suoritettava. Jos pulsseja ei voida palpoida tai potilaalla epäillään valtimosairautta, muita testejä, kuten Doppler-tutkimus ja nilkan paineindeksin mittaus suhteessa käsien paineindeksiin, on tehtävä.

Sen määrittäminen, onko potilaalla verisuonioireita, esimerkiksi ajoittaista ontumista (ts. pohjekipua kävellessä), tai lepokipua (jatkuvaa kipua jaloissa ja säärissä, mitä pahentaa selällään makaaminen tai vuodevaatteiden lämpö). Jos on huolta merkittävästä perifeerisestä valtimosairaudesta, verisuonitiimiltä on pyydettävä asiantuntijaneuvoja. Valtimoriskitekijät on pyrittävä hallitsemaan niillä, joilla epäillään olevan heikko verenvirtaus. Tietyt riskitekijät tunnetusti lisäävät valtimosairauden vaaraa, kuten korkea verenpaine ja korkea kolesteroli.
Nämä tekijät on tunnistettava ja valtimoriskitekijät minimoivia hallintastrategioita otettava käyttöön. IDF6,7 suosittelee
Verenpaineen ja dyslipidemian (veren epänormaalit lipiditasot) huomioimista, tupakoinnin lopettamista ja verihiutaleiden aggregaatiota estävien aineiden kuten aspiriinin käyttöä.