Paineen poisto

Paineen poisto haavalta on tärkeä osa hoitoa. Ellei tätä ongelmaa hoideta haavan paraneminen vaarantuu ja on pahimmillaan tehotonta. Apuvälineiden, kuten kyynärsauvojen tai pyörätuolin antaminen käyttöön,  rohkaisee tehokkaimpaan lähestymistapaan eli painoa ei kannateta jalalla, jossa on haava. Useimmissa tapauksissa tämän saavuttaminen on vaikeaa ja pahimmillaan potilaat vähentävät aktiviteettejaan, erityisesti jos heillä on krooninen haava. Potilaan kuunteleminen ja toimivan lähestymistavan sopiminen ongelmaan on paras lähestymistapa. Täydellinen paineen poisto (ts. ei yhtään painetta alueella) on vaikea saavuttaa useimmilla käytetyillä apuvälineillä, erityisesti jalan painoa kannattelevien alueiden kohdalla, ja siten paineen vähentäminen on hoidon "realistinen" tavoite.

 

Valitettavasti ei ole saatavilla paljon tutkimuksia, jotka vertaisivat yleisimmin tämän ongelman hoidossa käytettyjä lähestymistapoja. International Working Group on the Diabetic Foot6,7 suosittelee kuitenkin harkitsemaan kokokontaktikipsin käyttöä hoidettaessa neuropaattista, ei-infektoitunutta, ei-iskeemistä jalkapohjan diabeettista haavaa, ja tämä katsotaan usein parhaaksi hoidoksi saatavilla olevien todisteiden perusteella. Tämän ryhmän lisäneuvot ehdottavat kipsikenkiä ja kipsisaappaita vaihtoehtoisina modaliteetteina.
Jos myös neuroiskeemistä haavautumista harkitaan, Scotchcast-saapas on eräs vaihtoehto13. Viime aikoina synteettisiä puolijäykkiä kipsitekniikoita, joissa käytettiin tohvelikipsejä ja polven alapuolelle ulottuvia kipsejä, on kokeiltu vaihtoehtona sekä neuropaattisten että neuroiskeemisten jalkahaavojen hoidossa4. Liimapintaista aukon huopapehmustetta, joka kiinnitetään suoraan ihoon, ei parhaillaan suositella käytettäväksi jalkahaavojen hoidossa infektionhallintaongelmien vuoksi.

Poistettavat kävelytuet ovat vaihtoehto kipsaustekniikoille. Näiden laitteiden poistettava luonne kuitenkin vähentää niiden tehokkuutta ja IWGDF suosittelee, että niistä tehdään "poistamattomia", jotta paranemisprosentit suurenevat kokokontaktikipsin kanssa verrattavalle tasolle.

Aktiivisen haavanmuodostuksen aikana terapeuttisia jalkineita (ts. suoraan myytäviä tai tilausvalmistettuja "ortopedisiä" jalkineita) ei suositella käytettäväksi, mutta se voi olla ainoa lähestymistapa joissakin erittäin monimutkaisissa tapauksissa. Vaihtoehto tälle on tilauksesta valmistettu poistettava kävelytuki tapauksissa, joissa potilaalla on merkittävää epämuodostusta ja vaikeasti muuttunut jalan ja säären biomekaniikka.

Paineen vapautuksen lopullinen valinta tai modaliteetin vähennys määräytyy saatavilla olevien todisteiden ja erilaisten tekijöiden perusteella, kuten helppokäyttöisyyden, turvallisuuden ja kaikkiin aktiviteetteihin sopivuuden (esim. makaaminen, istuminen ja siirtyminen). Viime kädessä lähestymistavan täytyy toimia yhdessä valitun sidoksen kanssa – sidokset suojaavat jalkaa, mutta eivät vapauta painetta.