Infektioiden hallinta

Diabetekseen liittyvän jalkainfektion hallinta voi mahdollisesti vähentää infektioon liittyvää sairastuvuutta, vähentää sairaalahoidon tarvetta, lyhentää sairaalahoidon kestoa ja vähentää suurten raajojen amputointitarvetta15,16. Diabeettisen jalan infektio on luokiteltu lieväksi, keskivaikeaksi ja vaikeaksi (katso taulukko 1) hoitopäätösten ohjaamiseksi. Kaikissa näissä tapauksissa sopiva antibioottihoito on suosittu vaihtoehto. Empiirisen antibioottihoidon pitäisi perustua infektion vaikeuteen ja etiologisten aineiden todennäköisyyteen17. On olemassa niukasti todisteita, joiden perusteella voidaan tehdä tietoisia päätöksiä erilaisista antibioottisista aineista.

 

Jalkahaavan vakavuus

 

 

Lievä

Potilaalla esiintyy kaksi tai useampia merkkejä tulehduksesta (märkä, punoitus, kipu, lämpö, aristus, kovettuma). Selluliitti, jos sitä esiintyy <2 cm:n päässä haavasta, kun kliinisiä merkkejä systeemisestä toksisuudesta ja infektiosta pinnallisissa kudoksissa ei ole.

Keskivaikea

Kuten yllä lievässä, ja selluliitti >2 cm:n päässä mutta alle <5 cm:n päässä haavasta; ei merkkejä systeemisestä toksisuudesta; infektio leviää syvemmälle kudokseen ja luuhun.

Vaikea

Laaja selluliitti, syvä ajos ilman merkkejä systeemisestä toksisuudesta tai merkkien yhteydessä (kuume, oksentelu, hypotensio, sekavuus, asidoosi, munuaisten toimintahäiriö, vaikea hyperglykemia, leukosytoosi).

Lipsky et al 200417