Diabeetikon jalkahaavat

Kokonaisvaltainen hoito

Julkaisija : Mölnlycke Health Care, syyskuuta 10 2013Julkaistu: Diabeetikon jalkahaavat

Diabeetikon jalkahaavan kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluu diabeteksen hoito, haavan kevennyshoito, haavan kunnon arviointi, suojaaminen infektioilta sekä optimaalisen paranemisympäristön luominen.

Sivun alkuun

Paineen poisto

Paineen poisto haavalta on tärkeä osa hoitoa. Ellei tätä ongelmaa hoideta haavan paraneminen vaarantuu ja on pahimmillaan tehotonta. Apuvälineiden, kuten kyynärsauvojen tai pyörätuolin antaminen käyttöön,  rohkaisee tehokkaimpaan lähestymistapaan eli painoa ei kannateta jalalla, jossa on haava. Useimmissa tapauksissa tämän saavuttaminen on vaikeaa ja pahimmillaan potilaat vähentävät aktiviteettejaan, erityisesti jos heillä on krooninen haava. Potilaan kuunteleminen ja toimivan lähestymistavan sopiminen ongelmaan on paras lähestymistapa. Täydellinen paineen poisto (ts. ei yhtään painetta alueella) on vaikea saavuttaa useimmilla käytetyillä apuvälineillä, erityisesti jalan painoa kannattelevien alueiden kohdalla, ja siten paineen vähentäminen on hoidon "realistinen" tavoite.

 

Valitettavasti ei ole saatavilla paljon tutkimuksia, jotka vertaisivat yleisimmin tämän ongelman hoidossa käytettyjä lähestymistapoja. International Working Group on the Diabetic Foot6,7 suosittelee kuitenkin harkitsemaan kokokontaktikipsin käyttöä hoidettaessa neuropaattista, ei-infektoitunutta, ei-iskeemistä jalkapohjan diabeettista haavaa, ja tämä katsotaan usein parhaaksi hoidoksi saatavilla olevien todisteiden perusteella. Tämän ryhmän lisäneuvot ehdottavat kipsikenkiä ja kipsisaappaita vaihtoehtoisina modaliteetteina.
Jos myös neuroiskeemistä haavautumista harkitaan, Scotchcast-saapas on eräs vaihtoehto13. Viime aikoina synteettisiä puolijäykkiä kipsitekniikoita, joissa käytettiin tohvelikipsejä ja polven alapuolelle ulottuvia kipsejä, on kokeiltu vaihtoehtona sekä neuropaattisten että neuroiskeemisten jalkahaavojen hoidossa4. Liimapintaista aukon huopapehmustetta, joka kiinnitetään suoraan ihoon, ei parhaillaan suositella käytettäväksi jalkahaavojen hoidossa infektionhallintaongelmien vuoksi.

Poistettavat kävelytuet ovat vaihtoehto kipsaustekniikoille. Näiden laitteiden poistettava luonne kuitenkin vähentää niiden tehokkuutta ja IWGDF suosittelee, että niistä tehdään "poistamattomia", jotta paranemisprosentit suurenevat kokokontaktikipsin kanssa verrattavalle tasolle.

Aktiivisen haavanmuodostuksen aikana terapeuttisia jalkineita (ts. suoraan myytäviä tai tilausvalmistettuja "ortopedisiä" jalkineita) ei suositella käytettäväksi, mutta se voi olla ainoa lähestymistapa joissakin erittäin monimutkaisissa tapauksissa. Vaihtoehto tälle on tilauksesta valmistettu poistettava kävelytuki tapauksissa, joissa potilaalla on merkittävää epämuodostusta ja vaikeasti muuttunut jalan ja säären biomekaniikka.

Paineen vapautuksen lopullinen valinta tai modaliteetin vähennys määräytyy saatavilla olevien todisteiden ja erilaisten tekijöiden perusteella, kuten helppokäyttöisyyden, turvallisuuden ja kaikkiin aktiviteetteihin sopivuuden (esim. makaaminen, istuminen ja siirtyminen). Viime kädessä lähestymistavan täytyy toimia yhdessä valitun sidoksen kanssa – sidokset suojaavat jalkaa, mutta eivät vapauta painetta.

Sivun alkuun

Vaskulaarinen hallinta

On tärkeää määrittää jalan vaskulaarinen tila. Löydökset vaikuttavat suuresti haavanhoitoon, määrittävät haavan paranemisen todennäköisyyden ja paljastavat revaskularisaation tarpeen3,6,7. Jalkapulssien palpointi – jalanselkäkalvon ja posterioristen sääripulssien palpointi on suoritettava. Jos pulsseja ei voida palpoida tai potilaalla epäillään valtimosairautta, muita testejä, kuten Doppler-tutkimus ja nilkan paineindeksin mittaus suhteessa käsien paineindeksiin, on tehtävä.

Sen määrittäminen, onko potilaalla verisuonioireita, esimerkiksi ajoittaista ontumista (ts. pohjekipua kävellessä), tai lepokipua (jatkuvaa kipua jaloissa ja säärissä, mitä pahentaa selällään makaaminen tai vuodevaatteiden lämpö). Jos on huolta merkittävästä perifeerisestä valtimosairaudesta, verisuonitiimiltä on pyydettävä asiantuntijaneuvoja. Valtimoriskitekijät on pyrittävä hallitsemaan niillä, joilla epäillään olevan heikko verenvirtaus. Tietyt riskitekijät tunnetusti lisäävät valtimosairauden vaaraa, kuten korkea verenpaine ja korkea kolesteroli.
Nämä tekijät on tunnistettava ja valtimoriskitekijät minimoivia hallintastrategioita otettava käyttöön. IDF6,7 suosittelee
Verenpaineen ja dyslipidemian (veren epänormaalit lipiditasot) huomioimista, tupakoinnin lopettamista ja verihiutaleiden aggregaatiota estävien aineiden kuten aspiriinin käyttöä.

Sivun alkuun

Infektioiden hallinta

Diabetekseen liittyvän jalkainfektion hallinta voi mahdollisesti vähentää infektioon liittyvää sairastuvuutta, vähentää sairaalahoidon tarvetta, lyhentää sairaalahoidon kestoa ja vähentää suurten raajojen amputointitarvetta15,16. Diabeettisen jalan infektio on luokiteltu lieväksi, keskivaikeaksi ja vaikeaksi (katso taulukko 1) hoitopäätösten ohjaamiseksi. Kaikissa näissä tapauksissa sopiva antibioottihoito on suosittu vaihtoehto. Empiirisen antibioottihoidon pitäisi perustua infektion vaikeuteen ja etiologisten aineiden todennäköisyyteen17. On olemassa niukasti todisteita, joiden perusteella voidaan tehdä tietoisia päätöksiä erilaisista antibioottisista aineista.

 

Jalkahaavan vakavuus

 

 

Lievä

Potilaalla esiintyy kaksi tai useampia merkkejä tulehduksesta (märkä, punoitus, kipu, lämpö, aristus, kovettuma). Selluliitti, jos sitä esiintyy <2 cm:n päässä haavasta, kun kliinisiä merkkejä systeemisestä toksisuudesta ja infektiosta pinnallisissa kudoksissa ei ole.

Keskivaikea

Kuten yllä lievässä, ja selluliitti >2 cm:n päässä mutta alle <5 cm:n päässä haavasta; ei merkkejä systeemisestä toksisuudesta; infektio leviää syvemmälle kudokseen ja luuhun.

Vaikea

Laaja selluliitti, syvä ajos ilman merkkejä systeemisestä toksisuudesta tai merkkien yhteydessä (kuume, oksentelu, hypotensio, sekavuus, asidoosi, munuaisten toimintahäiriö, vaikea hyperglykemia, leukosytoosi).

Lipsky et al 200417

Jaa tämä

Diabeteksen esiintyvyys
Diabeteksen esiintyvyys

  Diabetes on alati lisääntyvä sairaus. Viimeaikaiset arviot viittaavat siihen, että noin 285 miljoonalla ihmisellä maailmassa on tämä sairaus, ja tämä...