Diabeetikon jalkahaavat

Diabeteksen esiintyvyys, komplikaatiot ja jalkahaavat

Julkaisija : Mölnlycke Health Care, syyskuuta 10 2013Julkaistu: Diabeetikon jalkahaavat

  Diabetes on alati lisääntyvä sairaus. Viimeaikaiset arviot viittaavat siihen, että noin 285 miljoonalla ihmisellä maailmassa on tämä sairaus, ja tämä luku kasvaa huimaan 439 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä (Shaw et al 2010).

Diabetesta sairastavat ovat alttiimpia lukuisille tilaansa liittyville komplikaatioille. Näitä ovat kardiovaskulaaristen sairauksien, kuten sydänkohtausten tai aivoverenkiertohäiriöiden, sekä mikrovaskulaaristen komplikaatioiden, kuten mahdollisesti sokeuteen johtavan retinopatian ja munuaisten toimintahäiriöön johtavan nefropatian, esiintymisen kasvu. Eräs diabeteksen tuhoisimmista komplikaatioista on amputaatio. On arvioitu, että joka 30. sekunti jossain päin maailmaa jollekulle tehdään alaraaja-amputaatio diabeteksen takia ja että 85 %:a näistä amputaatioista edeltää jalkahaava (International Diabetes Federation (IDF) 2005). Noin 15 % kaikista diabetespotilaista saa jalkahaavan elämänsä aikana (Bakker 2005), ja mitä suurempi diabetesta sairastavien määrä on, sitä suurempi määrä jalkahaavoja täytyy hoitaa.

Jalkahaavoja kehittyy joko neuropatian tai perifeerisen valtimotaudin tuloksena joko erikseen tai yhdessä ja ne luokitellaan neuropaattiseksi jalaksi, iskeemiseksi jalaksi tai neuroiskeemiseksi jalaksi. Neuropaattisessa jalassa on yleensä lämmin, hyvin perfusoitunut jalka, jossa on palpoitavia jalkateräpulsseja. Kajoamattomat testit 10 g:lla yksisäikeistä lankaa tai 128 MHz:n ääniraudalla paljastaa tuntoaistin heikkenemisen. Haava löytyy yleensä jalanpohjasta hoitamatta jätetyn kovettuman ja suuremman jalkapohjapaineen alta. Iskeeminen jalka/haava on viileä ja jalkapulssit puuttuvat palpoitaessa. Jalka on usein kivulias. Haavat näkyvät yleensä jalan reunassa, varpaiden päissä tai kantapään takaosan ympärillä. Neuroiskeemisessä jalassa on yllä mainittujen tekijöiden yhdistelmä.

IDF:n kanta on, että diabeettisten jalkavaivojen ennaltaehkäisyn ja hoidon pitää sisältää seuraavat:
  • Vuosittainen jalan tarkastus
  • Riskijalan tunnistus
  • Diabetespotilaiden ja terveydenhoidon ammattilaisten koulutus
  • Sopivat jalkineet
  • Kaikkien jalkavaivojen nopea hoito

 


Jaa tämä

Hoito

Diabeetikon jalkahaavan kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluu diabeteksen hoito, haavan kevennyshoito, haavan kunnon arviointi, suojaaminen infektioilta sekä optimaalisen paranemisympäristön...