palovammat

Palovammojen hoito

Palovamma voi syntyä kuuman veden, tulen, kemiallisen aineen, hankauman tai sähkön vaikutuksesta. Myös sädehoitoa saavat potilaat voivat kärsiä palovammoista. Palovammat luokitellaan syvyyden ja laajuuden mukaan ja ne vaativat aina akuuttia hoitoa. Palovammat ovat usein runsaasti erittäviä sekä vaativat antimikrobista hoitoa. Valitse sidos vamman syvyyden sekä eritystason mukaan.

Suositeltavat tuotteet: Mepilex Transfer Ag, Mepilex Ag, Mepitel One, Mextra Superabsorbent

Palovamman hoito

Palovammat ovat erittäin kivuliaita ja usein aiheuttavat vakavia ihovaurioita, suuria arpia ja pahimmassa tapauksessa voivat jopa johtaa potilaan kuolemaan. Hoitotavan valinta riippuu palovamman...

Tietoa palovammoista

Ihon vaurioituminen vaikuttaa haitallisesti näihin toimintoihin ja aiheuttaa yksilölle vaaraa. Lämpövammat, joita kutsutaan yleisesti palovammoiksi, vaarantavat tuhoisasti ihon eheyden ja suojaustoiminnon. Laajat palovammat voivat olla eräs henkeä uhkaavimmista ja elämää muuttavimmista tapahtumista, jota yksilölle koskaan sattuu, mikä asettaa valtavia vaatimuksia terveydenhoitopalveluille. Suurin osa palovammoista katsotaan pieniksi, vaikka tätä uskomusta tukemaan on vain niukasti tietoa, sillä useita vammoja ei koskaan ilmoiteta terveydenhoidon ammattilaisille. Jopa pienissä palovammoissa ihon eheyden vaarantuminen avaa kuitenkin bakteereille pääsyreitin elimistöön. Pienetkin palovammat ovat kipeitä ja voivat jättää arpia.

Todellisen palovamman vaikeus riippuu kahdesta tekijästä: vamman koosta ja lämmönlähteen vahingoittaman kudoksen syvyydestä. Muut tapahtumat ja terveystekijät on myös otettava huomioon arvioitaessa vamman vaikeutta yksilöiden vointiin, kuten inhalaatiovamma (trauman yhteydessä sisään hengitetystä savusta ja kuumista kaasuista) traumojen yhteydessä (kuten raajamurtumat yritettäessä paeta tapahtumasta) ja perussairaudet.

Palovammatyypit


Palovammat voivat aiheutua erilaisilla tavoilla:
•    Suora kosketus kuumaan esineeseen (kontakti)
•    Kosketus liekkiin tai ylikuumentuneeseen kaasuun (liekki)
•    Kosketus kuumaan nesteeseen (polttaminen)
•    Korkeajännitesähkövirran kulku kudosten läpi
•    Altistus kemikaaleille
•    Altistus säteilylähteelle.

Viitteet

1. White R. A multinational survey of the assessment of pain when removing dressings.  Wounds UK, 2008.

2. Tengvall O et al. Memories after burn injury – The patient’s experience. Journal of burn care & research Volume 31, Number 2.

Jaa tämä