diabeetikon jalkahaavat

Diabeetikkojen jalkahaavat – ennaltaehkäisy ja hoito

Noin 15% diabetesta sairastavista aikuisista saa jalkahaavan jossain elämänvaiheessa. Diabeetikon jalkahaavan tehokkaaseen ja kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluu jalkojen ja haavojen säännöllinen arviointi, kevennyshoito ja diabeteksen oikea hoito. Diabeetikon jalkahaavoja voidaan ennaltaehkäistä mm. oikeanlaisten jalkineiden hankkimisella.

Suositeltavat tuotteet: Mepilex (kevennyshoito), Mepilex Heel, Mepilex Border Heel, Mepilex Heel Ag (infektoituneet haavat) ja Mepilex Lite.

Diabeteksen esiintyvyys

Diabetes on alati lisääntyvä sairaus. Viimeaikaiset arviot viittaavat siihen, että noin 285 miljoonalla ihmisellä maailmassa on tämä sairaus, ja tämä luku kasvaa huimaan 439 miljoonaan vuoteen 2030...

Tietoa diabeetikon jalkahaavoista

Diabeteksen esiintyvyys, komplikaatiot, jalkahaavat

Viimeaikaiset arviot viittaavat siihen, että noin 285 miljoonalla ihmisellä maailmassa on diabetes ja tämä luku kasvaa runsaaseen 439 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä1.
Diabetesta sairastavat ovat alttiita lukuisille komplikaatioille, jotka liittyvät heidän tilaansa. Näitä ovat kardiovaskulaaristen sairauksien, kuten sydänkohtausten tai aivoverenkiertohäiriöiden, sekä mikrovaskulaaristen komplikaatioiden, kuten mahdollisesti sokeuteen johtavan retinopatian ja munuaisten toimintahäiriöön johtavan nefropatian, esiintymisen kasvu. Eräs diabeteksen tuhoisimmista komplikaatioista on amputaatio. On arvioitu, että joka 30. sekunti jossain päin maailmaa jollekulle tehdään alaraaja-amputaatio diabeteksen takia ja että 85 %:a näistä amputaatioista edeltää jalkahaava (International Diabetes Federation (IDF) 2005). Noin 15 % kaikista diabetesta sairastavista saa jalkahaavan elämänsä aikana2 ja mitä enemmän diabetesta sairastavia on, sitä enemmän on hoitoa tarvitsevia haavoja.
 
Diabeettinen jalkahaava on "diabetespotilaan täysipaksuinen haava nilkan alapuolella huolimatta kestosta" (IDF 2005.) Jalkahaavoja kehittyy joko neuropatian tai perifeerisen valtimotaudin tuloksena joko erikseen tai yhdessä ja ne luokitellaan neuropaattiseksi jalaksi, iskeemiseksi jalaksi tai neuroiskeemiseksi jalaksi. Neuropaattisessa jalassa on yleensä lämmin, hyvin perfusoitunut jalka, jossa on palpoitavia jalkateräpulsseja. Kajoamattomat testit 10 g:lla yksisäikeistä lankaa tai 128 MHz:n ääniraudalla paljastavat tuntoaistin heikkenemisen. Haava löytyy yleensä jalanpohjasta hoitamatta jätetyn kovettuman ja suuremman jalkapohjapaineen alta. Iskeeminen jalka/haava on viileä ja jalkapulssit puuttuvat palpoitaessa. Jalka on usein kivulias. Haavat näkyvät yleensä jalan reunassa, varpaiden päissä tai kantapään takaosan ympärillä. Neuroiskeemisessä jalassa on yllä mainittujen tekijöiden yhdistelmä.

IDF:n kanta on, että diabeetikkojen jalkavaivojen ennaltaehkäisy ja hoito sisältää seuraavat:

 - Vuosittainen jalan tarkastus
 - Riskijalan tunnistus
 - Diabetespotilaiden ja terveydenhoidon ammattilaisten koulutus
 - Sopivat jalkineet
 - Kaikkien jalkavaivojen nopea hoito

Jaa tämä