Älä häiritse

 

 

 

Kuinka me parannumme? Sidos ei voi parantaa haavaa, mutta keho voi. Sidokset voivat häiritä ja tuhota tai auttaa ja tukea kehoa työssään.

Itse asiassa haavan paranemiseen vaikuttavia tekijöitä ei vielä täydellisesti tunneta. Lisäksi kaikki haavat ovat yksilöllisiä ja parantuvat myös aina yksilöllisesti, mikä monimutkaistaa asiaa. Sidos ei yksinään voi parantaa haavaa, mutta keho voi. Hyvä sidos voi kuitenkin auttaa kehoa työssään. Kokemuksen ja vaiston avulla olemme tulleet siihen tulokseen, että mitä vähemmän haavan paranemisprosessia häiritään, sitä nopeammin se tapahtuu.  

  • Biologiset tekijät voivat häiritä haavan paranemista - Infektioiden synty ja potilaiden väliset erot immuniteettitasoissa sekä solujen uusiutumisessa.
  • Ympäristön aiheuttamat tekijät voivat hidastaa tai pysäyttää paranemisprosessin - Lämpötilan muutokset, epitelisoituneen tai haavaa ympäröivän ihon kuoriutuminen, eritteiden leviäminen sopimattomien sidosten vuoksi.
  • Inhimilliset tekijät voivat hidastaa paranemista  – Haava-alueen raapiminen tai sen muunlainen ulkoinen vaurioittaminen, hoidon välttäminen tai laiminlyönti, tapaturmat... jopa ruokavalio 

 

Viitteet

Stressi hidastaa paranemista >

   
Jaa tämä